Subsidies voor duurzaam vastgoed

Pleijsier VV_artikel 4_2024_website

Subsidies en financiële voordelen voor vastgoedverduurzaming

Duurzaam vastgoed is een belangrijk onderdeel van een groene toekomst. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving, draagt bij aan een sterkere natuur én heeft economische voordelen. Tegelijkertijd kan het ook een kostbare investering zijn. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen voor vastgoedeigenaren en ontwikkelaars die het aantrekkelijker maken om te investeren in duurzame, toekomstbestendige gebouwen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste subsidies en voordelen en geven we tips om zo goed mogelijk gebruik te maken van de financiële middelen.

Overzicht van beschikbare subsidies en financiële voordelen

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De ISDE biedt financiële ondersteuning voor de aanschaf van duurzame energie-oplossingen als een warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine. Hier kunt u als bedrijf, woningcorporatie, vereniging, VvE, overheid en particuliere verhuurder gebruik van maken. Voor zonnepanelen kan geen subsidie worden aangevraagd.

2. Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale regeling die ondernemers een belastingvoordeel biedt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. U kunt dan tot 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, vanaf een investering van €2.500.

3. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De MIA biedt een investeringsaftrek tot 45% voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, terwijl de Vamil ondernemers de mogelijkheid geeft om 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven. Deze regelingen maken het financieel aantrekkelijk om te investeren in milieuvriendelijke technologieën die op de milieulijst staan.

4. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Ook als wooncoöperatie, woonvereniging of Vereniging van Eigenaars (VvE) kunt u subsidie aanvragen voor de verduurzaming van uw gebouw. Bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen of een warmtepomp, of voor oplaadpunten voor elektrische auto’s.

5. Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Als verhuurder van bestaande huurwoningen kunt u ook subsidie aanvragen om uw huurwoningen te verduurzamen met energiebesparende maatregelen. Maar ook onderhoudsmaatregelen en energieadvies kunt u subsidiëren als u ook een maatregel uitvoert.

6. Lokale subsidies en stimuleringsregelingen

Veel gemeenten en provincies bieden aanvullende subsidies en leningen voor verduurzamingsprojecten. Deze lokale regelingen kunnen variëren, maar vaak zijn er aantrekkelijke opties beschikbaar voor gebouwisolatie en andere energiebesparende maatregelen, het plaatsen van zonnepanelen, of de vergroening van de omgeving[1] .

Tips bij het aanvragen financiële steun

1. Doe grondig onderzoek

Doe van tevoren goed onderzoek naar de beschikbare subsidies en regelingen. Dat kan op de websites van overheidsinstanties zoals RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en lokale gemeentelijke websites. De voorwaarden, deadlines en beschikbare bedragen kunnen variëren per regeling, dus het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn.

2. Schakel een adviseur in

U kunt ook overwegen om een subsidieadviseur in te schakelen. Deze experts kunnen u helpen bij het identificeren van de meest geschikte subsidies voor uw project en het indienen van de aanvragen. Hun expertise kan het verschil maken tussen een goedgekeurde en afgewezen aanvraag.

3. Bundel investeringen

Probeer investeringen in duurzaamheid te bundelen. Door meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk uit te voeren, kunt u in aanmerking komen voor hogere subsidies en fiscale voordelen. Bovendien is een geïntegreerde aanpak vaak efficiënter en effectiever.

4. Plan tijdig en strategisch

Zorg ervoor dat u de subsidieaanvragen ruim van tevoren plant en indient. Sommige regelingen hebben beperkte budgetten en werken op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Er zijn ook subsidies die aangevraagd moeten worden voordat de uitvoering van de maatregelen start. Door goed te plannen, vergroot u de kans op goedkeuring.

5. Documenteer alles nauwkeurig

Houd een gedetailleerde administratie bij van alle uitgaven en investeringen. Dit is essentieel voor het succesvol indienen van subsidieaanvragen en kan helpen om later eventuele controles of audits soepel te laten verlopen.

6. Blijf op de hoogte van veranderingen

Subsidieprogramma’s en fiscale regelingen kunnen regelmatig veranderen. Probeer dus op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en pas uw planning of strategie hier eventueel aan. Dit kan nieuwe kansen bieden voor extra financiële ondersteuning.

Financieringsadvies bij vastgoedverduurzaming

Hierboven gaven we een overzicht van de belangrijkste financieringsmogelijkheden, maar het is verstandig om altijd de website van de RVO, gemeente of provincie te controleren, want subsidies kunnen veranderen. Goed onderzoek, strategische planning en het inschakelen van experts zijn daarbij belangrijke stappen.

Wilt u daar hulp bij?  Wij adviseren u graag over de mogelijkheden voor het duurzaam renoveren van uw pand. Daarbij geven wij ook een overzicht van de verwachte investeringen en besparingen, de mogelijke subsidies en de terugverdientijd. Zo maken we voor u inzichtelijk wat de verduurzamingskansen zijn van uw vastgoed.  Neem dus gerust contact met ons op.