Duurzame renovatie: voorbeelden uit de praktijk

Pleijsier Bouw en Onderhoud_De Amsterdamse School_2019 (36)

Door bestaande gebouwen te renoveren kun je de ‘charme van vroeger’ behouden, maar met de ‘duurzaamheidseisen van vandaag’. Het transformeren van bestaand vastgoed naar energiezuinige, comfortabele ruimtes helpt niet alleen het milieu, maar ook de gebruikers van deze gebouwen. In dit artikel bespreken we de waarde van duurzame renovatie, leggen we uit hoe we dat aanpakken en geven we twee praktijkvoorbeelden waar we trots op zijn.

Waarom duurzame renovatie?

Oude gebouwen hebben vaak een historische en culturele waarde die we willen behouden. Die (monumentale) panden zijn echter niet ontworpen volgens de duurzaamheidsstandaarden die we tegenwoordig hebben, waardoor ze een hoog energieverbruik hebben, weinig comfortabel zijn en soms schadelijke materialen bevatten. 

Door duurzaam te renoveren, kunnen we deze bestaande gebouwen aanpassen zonder hun karakter te verliezen. Het verbetert de energie-efficiëntie, verlengt de levensduur van het gebouw en vermindert de ecologische voetafdruk door hergebruik van bestaande materialen of gebruik van natuurlijke materialen. Bovendien kun je gebouwen beter voorbereiden op het veranderende klimaat, zoals hetere dagen en heftiger regenbuien.

Daarnaast helpt het verduurzamen van oude gebouwen om aan moderne eisen en regelgeving te voldoen, zoals de vermindering van CO2-uitstoot en het behalen van energieprestatielabels. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook economische voordelen opleveren, zoals lagere energiekosten en hogere vastgoedwaarde. 

Aanpak voor duurzame renovatie

Het renoveren van oude gebouwen vraagt om een goed doordacht plan, waarbij je met verschillende factoren rekening houdt. Zo kan het gebouw een beschermde status hebben, wat de renovatiemogelijkheden beperkt. Vaak blijft het gebouw ook in gebruik tijdens de renovatie of ligt het pand op een lastig bereikbare plaats, bijvoorbeeld in de binnenstad. Tot slot kan je ook tijdens de renovatie verrassingen tegenkomen, zoals schadelijke materialen of bouwkundige gebreken. 

Gelukkig hebben we daarvoor bij Pleijsier Vastgoed Verduurzaming alle kennis en kunde in huis om onze klanten bij het volledige verduurzamingsproces te ontzorgen. Bij onze renovatieprojecten hebben we daarbij vier aandachtspunten: 

1. Analyse en planning
Voordat renovatie begint, maken we een uitgebreide analyse van het gebouw. Daarbij beoordelen we de huidige staat van de constructie, het energieverbruik en eventuele milieu-impact. Daarna maken we een renovatieplan, dat rekening houdt met de cultuurhistorische waarde en toekomstbestendigheid.

2. Behouden en hergebruiken
Een belangrijk onderdeel van duurzame renovatie is het behouden van bestaande elementen, zoals gevels en karakteristieke details. Door materialen te hergebruiken en te restaureren, behouden we niet alleen de historische waarde van het gebouw, maar verminderen we ook de impact van nieuwe materialen.

3. Isolatie en energie-efficiëntie
Om oude gebouwen energiezuinig te maken, is goede isolatie onmisbaar. Dit kan met biobased isolatiematerialen, zoals schapenwol, en het plaatsen van voorzetwanden. Ook het vervangen van enkele beglazing door isolerende beglazing of het toepassen van voorzetramen en het plaatsen van zonnepanelen dragen bij aan de energie-efficiëntie.

4. Installatie van duurzame systemen
Het installeren van energiezuinige systemen, zoals led-verlichting, hybride warmtepompen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW), helpt om het energieverbruik drastisch te verminderen. Daarnaast proberen we bijvoorbeeld regenwater op te vangen met zogenaamde retentiedaken, zodat we dat kunnen hergebruiken.

Voorbeelden van duurzame renovatie

Door bestaande gebouwen te renoveren, dragen we bij aan een toekomstbestendige vastgoedsector. Daar zijn we trots op, bijvoorbeeld als we kijken naar twee van onze renovatieprojecten:

Centrale trainings- en opleidingslocatie Amsterdam

Bij de renovatie van een trainings- en opleidingslocatie van de gemeente Amsterdam hebben we een rijksmonument van ongeveer 1.700 m² van energielabel F naar A+ gebracht. Belangrijke ingrepen waren onder andere het aanbrengen van tocht- en kierafdichting, voorzetramen en voorzetwanden met biobased isolatiemateriaal als schapenwol. Ook hebben we retentiedaken geïnstalleerd om regenwater op te vangen en een all-electric warmtepomp geplaatst om de gasvoorziening te vervangen. Deze ingrepen hebben geleid tot een energiebesparing van 44%, terwijl het monumentale karakter van het gebouw behouden bleef​.

Theo Thijssenschool, Amsterdam

Een ander mooi project is de renovatie van de Theo Thijssenschool in Amsterdam, een gemeentelijk en rijksmonument met een oppervlakte van ongeveer 3.400 m². De school werd aangepast aan moderne duurzaamheidseisen, waarbij het energielabel van G naar A+ ging. De herindeling van leslokalen, de vervanging van kunststof kozijnen door houten kozijnen, en het aanbrengen van isolerende beglazing waren enkele van de maatregelen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook de vloeren en hellende daken geïsoleerd en zonwering geplaatst. Verder zijn er zonnepanelen en een hybride warmtepompsysteem geïnstalleerd. Ook leuk: we hebben een natuurspeelplaats aangelegd waar ook regenwater wordt vastgehouden. Dat is belangrijk met het oog op klimaatverandering, maar is ook leerzaam.

Conclusie

Duurzame renovatie van oude gebouwen is belangrijk om historische structuren te behouden en tegelijkertijd te voldoen aan de nieuwe eisen voor energie-efficiëntie en milieuverantwoordelijkheid. Met innovatieve technieken en duurzame materialen kunnen we de levensduur van deze gebouwen verlengen en hun waarde verhogen. Ons doel? Een goede balans vinden tussen modernisering en behoud, met als resultaat een gebouw dat zowel duurzaam als cultureel waardevol is.